Σελίδες

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Για το καλό μας

Ακούω καθημερινά για μέτρα που λαμβάνονται για το "καλό μας", για να σωθούμε, για να υπάρχουμε.
 Για να υπάρχουμε λοιπόν πρέπει να παίρνουμε από δω και στο εξής φαρμάκια φάρμακα, αν ό, μη γένοιτω, υπάρξει ανάγκη. Φάρμακα που ένας θεός ξέρει τι περιέχουν και αυτοί που τα παρασκευάζουν.
Θα μου πείτε βέβαια ότι κάνω την έξυπνη και άνθρωποι που έχουν κάποια πάθηση πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά τα φάρμακα που τους έχει συστήσει ο γιατρός, έστω και αντίγραφά τους.
Δεν είμαι αντίθετη στη λήψη αναγκαίων σκευασμάτων, αλλά μήπως μπορούμε να βρούμε και αλλού γιατρειά για κάποιες πιο ελαφρές παθήσεις? Μήπως να θυμηθούμε τους γεροντότερους τι χρησιμοποιούσαν για να γιατροπορευτούν? Ας προσπαθήσουμε να ξαναφέρουμε στα σπίτια μας φάρμακα που απλόχερα μας χαρίζει η φύση, ακόμη και σήμερα.
Ενα από τα φυσικά φάρμακα που υπάρχουν και είναι και η εποχή τους είναι το λεμονάκι, ναι το ταπεινό κίτρινο λεμονάκι.
Και σε τι δε χρησιμεύει. Σε κρυολογήματα, καθαρισμούς του σπιτιού, αλλά και του αίματος, σε νοστιμότατα γλυκάκια (το ξύσμα και το χυμό), μέχρι απολυμάνσεις. Ναι, δε χρειάζονται ακριβά απολυμαντικά πολυδιαφημισμένα. Λεμονόκουπες, χυμό και αν θέλετε λίγη σοδίτσα και έχετε κάνει τη δουλειά σας μια χαρά. Και χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον με πλαστικές συσκευασίες.
'Ασε που ποιος ξέρει τι αναπνέουμε και τι ζημιά κάνουν στην υγεία μας μακροπρόθεσμα όλα αυτά τα "σούπερ καθαριστικά".

Για το καλό μας θα σας προτείνω έναν τρόπο ώστε να έχετε πάντα χυμό λεμόνι, λεμονόκουπες αλλά και ξύσμα.
Τα βάζετε στην κατάψυξη, ναι τόσο απλά.
Παίρνετε όσα λεμόνια θέλετε, τα πλένετε καλά, τα ξύνετε αν χρησιμοποιείτε το ξύσμα, τα στύβετε και βάζετε το χυμό σε σακουλάκια για παγάκια. Κατευθείαν στην κατάψυξη, κρατάνε και ένα χρόνο. Το ξύσμα τώρα, βάλτε το σε σακουλάκια καλά κλεισμένα επίσης στην κατάψυξη. Τις λεμονόκουπες και αυτές σε σακουλάκια και στην κατάψυξη. Και έχετε πάντα λεμονάκι για πάσα χρήση.

Για το καλό μας, να σας δώσω και κάποιους τρόπους για το πως να τα χρησιμοποιήσετε.
Πρώτα-πρώτα θα βγάζετε την ποσότητα που θέλετε να ξεπαγώσει.
Εκτός από σκέτο χυμό που θα προσθέσετε στις σαλάτες ή στο φαγητό, μπορείτε να βράσετε 1 φλ. νερό και 1 φλ. ζάχαρη, να γίνει σιροπάκι και αφού κρυώσει λίγο να προσθέσετε παγάκια λεμονιού όσα θέλετε και έχετε φρεσκότατη λεμονάδα σπιτική, που ή την αραιώνετε με επιπλέον παγωμένο νεράκι ή την αφήνετε στο ψυγείο για καμιά βδομάδα και τη φτιάχνετε όποτε θέλετε.
Τώρα να σας πω για τις λεμονόκουπες. Μπορεί να είναι κατεψυγμένες ή φρέσκιες. Αν τρίψετε πορσελάνινες μπανιέρες, νιπτήρες, νεροχύτες, ηλεκτρικές κουζίνες θα με θυμηθείτε. Θα λάμψουν και θα απολυμανθούν. Για δύσκολες βρωμιές (που αφήνουμε καμιά φορά γιατί βαριόμαστε να καθαρίσουμε τη στιγμή που θα λερωθεί κάτι) μπορείτε να ρίξετε λίγη σοδίτσα στη λεμονόκουπα και να τρίψετε, Αφήνετε μισή ωρίτσα και καθαρίζετε με ελαφρώς βρεγμένο πανάκι. Η μυρωδιά της φρεσκάδας είναι απίστευτη.
'Ενας τρόπος για να βρείτε λεμονάκια αν δε θέλετε να αγοράσετε είναι ο γείτονας. Τα κλαδιά της λεμονιάς του γείτονα, αν γέρνουν στο δρόμο ή στη δική σας αυλή, μπορείτε να τα πάρετε. Η στο κάτω-κάτω ρωτήστε τον, δώστε του και αυτού την ιδέα του πως να τα χρησιμοποιήσει αντί να τα αφήνει να σαπίζουν.
Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητά μας.

'Εχω πολλούς ακόμη τρόπους να σας προτείνω για να χρησιμοποιήσετε τα λεμόνια αλλά κάντε κι εσείς κάτι. Δώστε τις ιδέες σας να τις μοιραστούμε όλοι.

 Για το καλό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: