Σελίδες

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ψωμί, τσουρέκι και ρολάκια γεμιστά

Χαιρετώ σας

Σήμερα έχω καλή διάθεση και αποφεύγω να τα βάλω με οποιονδήποτε. Συμβαίνει και αυτό σε "ανήσυχους" ανθρώπους σαν κι εμένα.
Με εκμεταλλεύομαι λοιπόν για να σας δώσω την πιο εύκολη συνταγή για ψωμάκι (φρατζολίτσα ή ατομικά κάτι σαν εγγλέζικα μάφινς), ζύμη πίτσας, φοκάτσια ή λαγάνα, τσουρέκια ή ό,τι άλλο σκεφτείτε εσείς.
Παραμυθιαζόμουνα τόσα χρόνια με εύκολες και δύσκολες συνταγές, ελπίζοντας πάντα πως θα βρω την ιδανική. Αυτή λοιπόν είναι η ιδανική για μένα έπειτα από χρόνια αποτυχιών και πεταγμένων υλικών. Αποφάσισα να μη ξαναπετάξω τίποτα πια, ποτέ.

Κατέληξα να δοκιμάσω αυτά τα απλά υλικά μια μέρα έτσι ξαφνικά και λειτούργησε φτιάχνοντας όλα αυτά τα γλυκά και αλμυρά ψωμάκια, προσθέτοντας ή αφαιρώντας υλικά.
Πάμε να τα κάνουμε.

ΓΙΑ ΒΑΣΙΚΗ ΖΥΜΗ

3-4 φλ. αλεύρι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 και 1/4 φλ. περίπου χλιαρό νερό (ή γάλα για παραλλαγή θα διαβάσετε πιο κάτω)
και προσθέτετε

Α. ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ ή ΕΓΓΛΕΖΙΚΑ ΜΑΦΙΝΣ ή ΦΟΚΑΤΣΙΑ ή ΛΑΓΑΝΑ
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
λίγη ρίγανη, λίγο θυμάρι, λίγο πιπέρι ή ό,τι άλλο μυρωδικό, σπόρο ή ψιλοκομμένο ξηρό καρπό θέλετε (προαιρετικά)

Σε λεκανάκι πλαστικό ή σιλικόνης ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά πρώτα και μετά όλα τα υπόλοιπα στερεά υλικά. Το 1 φλυτζάνι του χλιαρού νερού το ρίχνουμε μονομιάς και αν χρειαστεί λίγο ακόμη θα το καταλάβετε γιατί η ζύμη θα είναι σκληρή. Εμένα μου παίρνει 5-6 κ.σ. νερό ακόμα, εξαρτάται βέβαια και από το αλεύρι. Ζυμώνουμε, ζυμώνουμε, ζυμώνουμε για κανα 5λεπτο να γίνει ωραία και απαλή. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.

Ωραία, διπλασιάστηκε.

Αν κάνω πίτσα την κόβω στα δύο, την ανοίγω σε λεπτό φύλο, την απλώνω σε ταψί και αδειάζω επάνω τον πατέρα μου και τη μάνα μου, χαχαχα. Ψήνω.

Αν κάνω λαγάνα  κάνω δύο μπάλες και τις ανοίγω με τα δάκτυλα χτυπητά να απλώσουν. Βρέχω λίγο την επιφάνεια με την παλάμη και σπέρνω σουσαμάκι κατα βούληση. Ψήνω.

Αν κάνω φοκάτσια, παίρνω όλη τη ζύμη και την απλώνω όπως τη λαγάνα με τα δάχτυλα, μέχρι να έχει 2-3 εκατοστά πάχος. Καταβρέχω με λαδάκι, πασπαλίζω με ό,τι αρωματικό θέλω, αδειάζω καραμελωμένα κρεμμύδια αν θέλω, ελίτσες φετάκια αν θέλω ή και τίποτα και ψήνω.

Αν κάνω ψωμάκια, κάνω 8-10-12 μπαλάκια, βάζω σε αντικολλητικό τηγάνι (όσα χωράνε) σε μέτρια θερμοκρασία στο μάτι της κουζίνας και πατάω με μεταλλική σπάτουλα ελαφρά για να ψηθούν και μέσα. Δε θέλουμε πολύ ύψος. Οταν κάνει ελαφρά κρούστα ο πάτος περίπου στο 5λεπτο άντε στο 10λεπτο, τα γυρίζουμε για να ψηθούν και από την άλλη μεριά, πατώντας πάλι ελαφρά με σπάτουλα.
Αν δεν είστε σίγουροι ότι ψήθηκαν, πάρτε ένα, προσεκτικά γιατί θα καίει, ανοίξτε το και ανάλογα συνεχίζετε το ψήσιμο στο τηγάνι ή τα βάζετε στο τραπέζι και τα ξεσκίζετε στα δύο προσθέτοντας ό,τι γλυκιά ή αλμυρή γεύση θέλετε χαχαχα.

Τώρα να σας πω για τη γλυκιά ζύμη.

ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΓΛΥΚΕΙΑΣ ΖΥΜΗΣ για ρολάκια ή γαλατένια ψωμάκια
ξηρά υλικά:
 3-4 φλ. αλεύρι
1/2 κ.γ. αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά, ανακατεύουμε καλά και αφήνω.
υγρά υλικά:
3/4 φλ. γάλα
1/4 φλ. (περ 70 γρ ή 3 γεμάτες κ.σ.) βούτυρο ή μαργαρίνη
3-4 κ.σ. μέλι ή ζάχαρη λευκή ή καστανή
Τα βάζω σε κατσαρολάκι μέχρι να λιώσει ή ζάχαρη (αν βάλω) και το βούτυρο, να μη κάψει να είναι χλιαρά. Αδειάζω στο αλεύρι και ζυμώνω για κανα 15λεπτο. Αφήνω σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.

Αν θέλω να κάνω τσουρέκια πλεξούδες ή ατομικά, χτυπάω ξεχωριστά 2-3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου πάντα. Αδειάζω τα υγρά υλικά πρώτα στα αυγά λίγο λίγο ανακατεύοντας συνέχεια για να μη κόψουν και ρίχνω στο αλεύρι. Ζυμώνω και σ'αυτή την περίπτωση για 15-20 λεπτά και αφήνω επίσης σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.

Τώρα και στις δύο περιπτώσεις αφού φουσκώσει το ζυμαράκι μας, του δίνουμε το σχήμα που θέλουμε, βάζουμε και γέμιση αν θέλουμε (μερέντα, μαρμελάδα, κομματάκια σοκολάτας, ξηρούς καρπούς ή φρούτα ξερά) τα αραδιάζουμε σε ταψιά ή σε θήκες μάφινς και αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για καμμιά ώρα σε ζεστό μέρος.
Αν ανοίξω στρογγυλό φύλλο, το πατάω με τον πλάστη και κόβω τρίγωνα. Ρίχνω λίγη γέμιση και τυλίγω ξεκινώντας από το φαρδύ για να καταλήξει στο λεπτό μέρος του τριγώνου.
Αφού ξαναφουσκώσουν και πριν ψήσω αλείφω με γάλα ή αυγό.

Σας θυμίζω την αντικολλητική ουσία για ό,τι θέλετε να ψήσετε και μπορείτε να τη βρείτε στους μικρούς θησαυρούς της κουζίνας. Οσον αφορά στο αλεύρι, ξεκινάτε με 3 φλ. και αναλόγως προσθέτετε, θέλουμε ελαφριά, απαλή ζύμη και όπως λένε οι ειδικοί να έχει υφή μωρουδίστικου πωπού, την οποία μπορούμε να πετύχουμε με το ζύμωμα. Μη ξεγελαστείτε και προσθέσετε πολύ γιατί θα έχετε στόκο στα χέρια σας και δε θα φουσκώσει με τίποτα.

Επίσης πάντα ψήνω τις ζύμες στην τελευταία θέση του φούρνου και στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις, όχι στον αέρα, εκτός από την πίτσα. Ο χρόνος όμως ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο σας γι'αυτό δε σας λέω πόσα λεπτά χρειάζονται.
Θα έχετε το νου σας και θα κοιτάτε από το τζαμάκι, τόσο κόπο κάνατε, μη τα κάψετε.

Ολα κι όλα 5 υλικά, ε δε είναι δα και δύσκολο να κάνετε ζυμαράκι σπιτικό γλυκό ή αλμυρό!!!!!
Υπόσχομαι να ανεβάσω και φωτογραφίες μόλις κάνω τα δικά μου για να έχετε και εικόνα για το πόσο εύκολο είναι να φτιάξουμε λιχουδιές, σλουρπ, σλουρπ.
Για απορίες, στείλτε μου μήνυμα

Γεια χαρά σας

Δεν υπάρχουν σχόλια: