Σελίδες

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Mαρμελάδα χωρίς ζάχαρη

Εδώ είμαι πάλι, εσείς?
Καλά μάλλον σας βρίσκω για να διαβάζετε τη σελίδα μου.
Πήγα στη λαική σήμερα και αγόρασα φρούτα για να κάνω μαρμελάδες, 
γρανίτες και διάφορα γλυκάκια που μου αρέσουν.
'Ο,τι γλυκό και να κάνεις όμως πρέπει να χρησιμοποιήσεις πολύ ζάχαρη.
Τι και αν είναι ακατέργαστη, τι κι αν είναι υποκατάστατο, πάλι βρε παιδί μου
κάποια γλυκαντική ουσία θα προσθέσεις.
Ψάχνοντας όμως διάφορες παλιές συνταγές που έχω στο συρτάρι μου
έπεσα σε μία για μαρμελάδες και ενθουσιάστηκα. Ο λόγος?
Βρήκα το μυστικό για μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη.
Εξηγώ αμέσως πώς.
Χρησιμοποιούμε αποξηραμένα φρούτα!!!!! Καλό? 
Ολα τα αποξηραμένα φρούτα έχουν πολύ περισσότερη φυσική ζάχαρη
απ'ότι να τα τρώγαμε φρέσκα, έστω και πολύ ώριμα.
Εδώ όμως πρέπει να σας επισημάνω πως καλό είναι να χρησιμοποιήσετε 
φρούτα που έχετε αποξηράνει εσείς.
Με τέτοιο ήλιο που έχουμε το καλοκαιράκι, δε χρειάζεται να κουραστείτε καθόλου. Πλένετε τα φρουτάκια, τα κόβετε στη μέση αν είναι ροδάκινα ή βερύκοκα,
ή σε φέτες αν είναι μπανάνες, ανανάς ή άλλο είδος, 
τα βάζετε σε ένα ταψάκι, τα καλύπτετε με σίτα ή τούλι για να τα προφυλάξετε
και τα αφήνετε στον ήλιο, 5 μέρες, 10 μέρες  ίσως και λίγο παραπάνω,
θα τα δείτε όταν έχουν αφυδατωθεί .
Τα παίρνετε, τα κόβετε σε μικρότερα κομμάτια, τα βάζετε σε κατσαρόλα, 
ρίχνετε λίγο νεράκι, ίσα-ίσα να μισοσκεπαστούν (η και λιγότερο)
και τα βράζετε σε δυνατή φωτιά.
Ανακατεύετε συχνά με κουτάλα ξύλινη. Μόλις αρχίσει να ξεκολλάει
απο τα τοιχώματα, η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη.

ΠΡΟΣΟΧΗ: τα έτοιμα αποξηραμένα καλό είναι να τα αποφύγουμε διότι κατά τη διαδικασία της αφιδάτωσης χρησιμοποιούνται διάφορες χημικές ουσίες, ώστε να διατηρούν το χρώμα τους και να συντηρούνται. Εάν τα βράσουμε, 
ίσως όλα αυτά τα χημικά, να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία μας.

Κατά το "μπρος στα κάλη τι είναι ο πόνος" έτσι κι εδώ
"μπρος στην υγεία μας τι είναι να ασχοληθούμε λίγη ώρα παραπάνω
και να ετοιμάσουμε ενα γλυκάκι νόστιμο, υγειινό και προπαντός, χωρίς ζάχαρη" 
για τους ανθρώπους που αγαπάμε?
Χρησιμοποιούμε το παρασκεύασμα  για το πρωινό μας, για πάστα φλώρα,
ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας.
Την υγειά σας να έχετε. Τα ξαναλέμε, φιλιά!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: